Romania Azi

Caz UNIC in istoria medicinii! Era mereu balonata! Ce au gasit doctorii in stomacul unei femei

În urmă cu câţiva ani, un caz şoca lumea medicală. Margaret Daalman, o femeie din Rotterdam, Olanda, s-a prezentat la spital cu dureri cumplite de stomac.

Medicii i-au făcut o radiografie şi au avut un adevărat şoc când s-au uitat pe film. În stomacul femeii se aflau nici mai mult, nici mai puţin de 78 de tacâmuri.

Femeia a fost operată de urgenţă, scrie Daily Mail.

„Pare că suferă de o obsesie şi de fiecare dată când se aşează să ia masă, ignoră mâncarea şi mănâncă tacâmurile”, a declarat unul dintre medicii care au îngrijit-o.

Totodată, specialiştii au anunţat că acest caz este unic în istoria medicinii.

Femeia s-a recuperat uimitor şi a primit ajutor specializat pentru a scăpa de obsesie.

Desi pare de necrezut, o persoana la fiecare 1.000 de pacienti ajunge la spital din nou, dupa operatie, pentru ca medicii chirurgi au uitat diverse obiecte in corpul acesteia.

In comunitatea medicala, obiectele poarta numele de „corpuri straine uitate”, scriu jurnalistii de la Times .

Astfel, 74% dintre aceste „obiecte uitate” raman in abdomen sau pelvis, 7,4% in cusca toracica si 19% in alte locuri. De regula, aceste incidente se petrec atunci cand se impune schimbarea brusca a procedurilor chirurgicale sau in cazul pacientilor obezi.

Cel mai adesea, raman in corpul pacientilor buretii chirurgicali (tampoane de tifon). Ulterior, organismul ii inconjoara de tesuturi si, la examinari tardive, pot fi confundati cu tumori, ceea ce poate conduce la interventii chirurgicale.

Dar dovezile de la o demonstratie recente arata ca tehnologia poate oferi o plasa de siguranta pentru medicii si asistentele din sala de operatie.

O clinica din Canada a inceput sa foloseasca senzori electronici pentru a urmari buretii chirurgicali. Acestia sunt scanati atunci cand sunt scosi din ambalajul lor si scanati, din nou, dupa ce au fost folositi.

Sistemul, care costa aproximativ 13 dolari pentru fiecare interventie chirurgicala, a scazut deja considerabil numarul de cazuri in care, dupa operatie, raman ustensile in cavitatea abdominala a pacientilor.

burta